10 Eylül 2012 Pazartesi

YILLIK HARİTALAR (GÜNEŞ DÖNÜŞÜ HARİTALARI)

YILLIK HARİTALAR (GÜNEŞ DÖNÜŞÜ HARİTALARI)
Yıllık Harita yani Güneş Dönüşü Haritası analizi biz Astrologların kişiye özel o senenin önemli olaylarını, gündem maddelerini ortaya koyup analiz etmek için kullandığımız bir harita okuma tekniğidir.
 
Güneş Dönüşü Haritasının İngilizce karşılığı Solar Return Chart’tır.
Yıllık Haritanın çıkarılması basittir, şöyle ki; doğum haritanızda Güneş’iniz diyelim 23 derece 12 dakika İkizler burcunda. Ve 2012 yılına ait yıllık haritanızı çıkarmak istiyorsunuz. Bunun için, 2012 yılında Güneş’in tam sizin Güneş’le aynı noktaya geldiği gün ve saati bulup ona göre tıpkı doğum haritası çıkarır gibi harita çıkarıyorsunuz.
Kişinin Güneş’i her yıl aynı gün ve aynı saatte doğum anındaki Güneş’le aynı noktaya gelmez çünkü yılların hesabı değişiyor.
Mesela, benim 2012 yıllık haritamda Güneş’in natal Güneş’imle aynı noktaya geldiği gün 1 gün önceye denk geliyor. Ve tabii saat de çok fark ediyor.
Ayrıca, şayet doğdunuz yer ile şu an yaşamakta olduğunuz yer farklı ise, o zaman yaşadığınız yeri alıyorsunuz.
Bir örnekle tanımı netleştireyim:
Ayşe 8 Nisan 1986, Malatya, saat: 16:35’te doğmuş olsun. Doğduğu anda Güneş 18 derece 26 dakika Koç burcunda olur. Onun 2012 Güneş Dönüşü haritasını çıkarmak istersek, Güneş’in aynı derecede olduğu güne ve saate bakarız. Diyelim Ayşe şu an İstanbul’da yaşıyor olsun. Evet, buna göre, Ayşe’nin 2012 yıllık haritasını 7 Nisan 2012, İstanbul, saat: 21:19’a göre çıkarmamız gerekiyor çünkü Güneş 2012’de 18 derece 26 dak. oluyor.
Bu arada, sizi 2012 yılında Güneş’inizin tam derecesini hesaplama zahmetten kurtarmak için size bir site önereceğim, otomatik olarak 2012 yıllık haritanızı çıkarıyor: http://www.astro.com/
Bu siteye tabii önce üye olmak gerekiyor önce, basit üye olmak. Üye olduktan sonra, yapacağınız işlem şu: ana sayfada üstte 1,2,3,4,5 diye yazan sayfa işaretleri var. Orada 2 rakamını tıklayın, karşınıza haritalar sayfası gelir, onlardan Extended Chart Selection yazan yeri tıklayın, karşınıza kimin haritasını çıkarmak istiyorsanız, önce o kişinin doğum haritasının bilgilerini girin, size doğum haritasını verir. Ondan sonrası daha kolay. Methods yazan yerde, altta haritaların sekmesi vardır, içinde “natal chart Wheel” yazar, bu doğum haritası demektir, o sekmeyi ok işaretini tıklayarak açın, içinde bir sürü harita tipinin adı yazar, haritalardan “Solar Return Chart” yazanı tıkladığınızda karşınıza 2012’nin yıllık haritası gelir.
Bütün yapmanız gereken bu.
Sonrasında yapmanız gereken haritaya göz atmak ve senenin durumları hakkında fikir edinmektir.
Güneş Dönüşü Harita Nasıl Yorumlanır?
Yıllık Harita aslında tıpkı doğum haritası gibi yorumlanabilir ama en doğru yorum tarzı biraz farklıdır.
Yıllık Haritayı analiz ederken dikkat etmemiz gereken bazı kurallar vardır, burada size bu kuralları çok pratik yoldan anlatmaya çalışacağım. Ama kendinizi çok da kasmayın derim, sonuçta temel amacınız o yılın “ne yılı” olacağını anlamaktır, sadece bunu anlamak bile yeter ve size oldukça önemli bir fikir verir.
Yani, o yıl “para kazanma yılı mı, aşk yılı mı, evlilik yılı mı, geçen seneden başlanan işleri tamamlama yılı mı, taşınma yılı mı, sağlığınızla daha çok ilgilenme yılı mı vs” bunu anlamanız yeterli bence.
Yılın “ana konusunu” öğrenmek yılınızı daha bilinçli yaşamaya yardım edecektir en azından.
Tabii isteyen daha detaylı analiz etmeye çalışabilir. Ben burada hem sadece o yılın ana konusunu görmek isteyenlere hem biraz daha detaylıca bakmak isteyenlere pratik bilgiler vereceğim.
Yılın Ana Gündem Maddesi Nedir?
Yıllık Haritanızı çıkarıp karşınıza aldıktan sonra, haritaya bakın ve haritada dikkatinizi en çok çeken önemli yıldız pozisyonu nedir, tespit edin.
Mesela, Yıllık Haritanızda bir stellium yani bir burçta 3 veya daha fazla yıldız yığılması var mı ve varsa hangi burçta ve kaçıncı evde? Bu çok önemlidir, işte bu yılın ana konusunu işaret eder!
Bir örnek; diyelim Jüpiter, Güneş ve Venüs 5.evde olsun ve 7. veya 9.evdeki Mars ve Satürn ile üçgen açı yapıyor olsun. Bu arada, 7.evinizde de Boğa burcu olsun, Boğanın doğal yönetici yıldızı Venüs’tür, o zaman Venüs 5.evde Güneş ve Jüpiter ile kavuşumdadır buna göre. Bu kesinlikle evlilik yılınız olabilir demektir tek kelimeyle. Veya çok önemli bir iş girişimini başlatma yılınız olabilir.
Bir örnek daha; 2.evde Yengeç ve Yengeçte Jüpiter olsun ve 10.evde Balıkta Yengeçin öz yıldızı Ay, Güneş ve Satürn olsun. Bu o yıl işlerinizden büyük para kazanma yılınız veya çok önemli bir terfi alma yılınız olduğunu gösterebilir.   
İşte Güneş Dönüşü Haritasının en büyük faydası o senenin en önemli konusunu bize göstermesidir.
Ancak bu basit analiz için, en azından evlerin pratik anlamını bilmek ve burçların doğal yönetici yıldızlarını bilmek gerekir. Burçların doğal yıldızları burçlarının bulunduğu evi dolaylı yoldan yönetir ve o eve ve o evde bulunan başka yıldızlara güç verirler.
Örneğin; 7.evinizde Koç var diyelim, Koçun doğal yönetici yıldızı Mars’tır ve haritada Mars hangi evde ise, o evden enerjisiyle 7.evdeki öz burcu Koça ama iyi ama negatif yönden enerji ve güç verir. Ve burcunun bulunduğu evin olaylarını etkiler.
Ben burada size burçların doğal yönetici yıldızlarını vereyim yazının en alt kısmında ama evlerin anlamı burada uzun olur, size sitemdeki evlerin anlamını pratik yazdığım yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Ezberlemeniz gerekmez, sadece haritanıza bakın, diyelim 5.ev ve 10.evde dikkat çekici yıldızlar var Yıllık Haritanızda, hemen benim evler yazıma bakıp sadece 5. ve 10.evin anlamını okuyun.
Bundan başka bilmeniz gereken açılardır.
Yıldızlar birbiriyle kare açı mı, üçgen açı mı, kavuşum mu yapıyor anlamak gerekir.
Bunlarla ilgili pratik notları el atta yazacağım sizlere.
Evet, Yıllık Haritaların önemi konusuna devam edelim…
Size kendimden bir örnek vermek istiyorum Güneş Dönüşü Haritasının nasıl çalıştığına ve doğru bilgi verdiğine dair:
Benim 2011 Yıllık Haritamda, 9.evde yıldız yığılması vardı ve 4.evde Akrep burcu vardı, Akrep burcunun ikinci yönetici yıldızı Mars da 9.evdeki yıldızlarla birlikteydi, hepinizin bildiği gibi o sene İstanbul’a taşındım! Gerçekten senenin başında henüz taşınma kararı vermemiştim, hatta ertesi yıla düşünüyordum ama yıldızlar beni yerimde durdurmadı ve kendimi İstanbul’da buldum yeniden.
İşte size, o senenin en önemli gündem maddesini anlamanın çok kolay yolu.
Gelelim Yıllık Haritayla ilgili diğer önemli birkaç detaya…
(Yazımın bu kısmı daha detaylı bakmak isteyenlere.. “Bana yılın ana konusunu anlamak yeter” diyenler yazının gerisini okumayabilir. Ancak yazımın en altında açılar ve burçlarla ilgili notuma bakmanızı tavsiye ederim eğer bilmiyorsanız açıları vs.)
Güneş Dönüşü Haritası Nasıl Yorumlanmalı?
1-GDH’nizin (Güneş Dönüşü Haritanızın) Yükselen burcu nedir?
GDH’nizin Yükselen burcuna bakın, o burç sizin doğum haritanızda nerede, kaçıncı evde ise, yılın ana konusu o evle ilgili konudur.
Örn; GDH Yükselen burcunuz Başak olsun ve Başak burcu doğum haritanızın 8.evinde olsun. O sene sizi en çok meşgul edecek, sizi atılıma, çabaya sevk edecek konu 8.evin konuları olur. 8.ev yatırım, borçlar, alacaklar, daha çok para kazanmak için planlar yapmak, evliyseniz, eşinizin hesaplarıyla ilgilenmek, birlikte parasal konularda karar almak, vergi, sigorta, banka hesapları ile ilgili ilgilenmek olabilir. Veya sağlığınızla ilgili bir sorun çıkarsa onunla ilgilenmek, gerekirse bir operasyon geçirmek olabilir.
2-GDH’nizin köşe evlerinde hangi burçlar var?
Köşe evler haritanın 1, 4, 7 ve 10.evleridir. Bunlar haritanın en önemli evleridir, kişinin hayatındaki en önemli dönüm noktalarını yaşatan evlerdir.
GDH’nizin köşe evleri sabit gruptan burçlar ise (Boğa, Aslan, Kova ve Akrep), o sene daha önce başladığınız önemli işleri tamamlama seneniz demektir, onlar bitmeden yeni bir girişim zor olur. Yeni bir şeye ancak onları tamamladıktan sonra başlayabilirisiniz.
Ama şayet köşe evler sabit burçta olmasına rağmen, bu evlerde önemli yıldız yığılmaları varsa, önceki işleri tamamla zorunluluğuna rağmen, size radikal başlangıçlar da yaptırabilir yıldızlar. Yani dönüm noktası türünden önemli adımlar attırabilir. Artık yılın sizin için çok yoğun ve tempolu geçeceğini anlayın, hem eski işler bitecek, hem birden köklü bir değişimi kotarmanız gerekecektir o yıl.
Köşe evlerde öncü burçlar varsa (Koç, Oğlak, Terazi ve Yengeç) yeni işler, projeler, yeni girişimler ve ilişkiler zamanıdır. Atılım ve yenilikler hayatınızı meşgul eder.
Köşe evler değişken burçlarda ise (İkizler, Yay, Balık ve Başak), daha önce yaptığınız yenilik ve atılımlara uyum sağlama, adapte olma zamanıdır, hayatınıza giren yenilikleri bol tecrübe ve bol zihinsel ve duygusal sorgulama ile anlama zamanı diyebilirim. Ve başlattığınız yeni işleri geliştirme, ilerletme zamanı.
3-GDH’nizin Yükselen burcunun doğal yönetici yıldızı haritanızın neresinde?
Diyelim; GDH Yükselen Akrep olsun ve onun doğal yıldızı Plüton 7.evinizde olsun. Bu sizin o yıl için kişisel bazda en çok gayret göstereceğiniz veya tavır alacağınız, o konuda bazı karar ve fikirlerinizi değiştireceğiniz alan olabilir.
Plüton 7.evde ilişkileri dönüştürür, o yıl yakın ve iş ilişkileriniz mercek altında olur, kimi özel dostluk bitebilir bir olay yüzünden, yeni insanlar girer çevrenize. O yıl insanlara karşı daha bir şüpheci, sorgulayıcı olabilirsiniz. Aşk konusunda ilişkinizi incelten tecrübeler yaşabilirsiniz. Kadersel aşksa, o ilişki ciddi olayların ardından daha fazla güçlenir, değilse, keskin çatışmaların ardından veya gizemli nedenlerden dolayı bitebilir. Bir şekilde aşk sizi dönüştürür.
4-GDH’nizin MC’sinde hangi burç ve yıldızlar var?
MC haritanın 10.ev çizgisidir, kimi sitelerde MC diye belirtir özellikle. Buradaki burç mesleki konumumuzu, toplumsal görevimizi, statümüzü belirten ve genel yaşam şartlarımızı etkileyen yerdir.
MC ve 10.ev haritanın en tepe yeridir, orası iyiyse hayat da yükselir, daha iyi olur, hayat standartımız çok iyi bir ivme kazanabilir.
MC hangi burçta ve onun yönetici yıldızı haritanın neresinde? Bunlar önemlidir, o sene meslek hayatımızda yapacaklarımızı ya da yapmak istediklerimizi anlatır, gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğimiz MC yönetici yıldızının açılarına, 10.evde bulunan yıldızlara ve de ayrıca bu yıldızların bizim doğum haritamızla ilişkisine bağlıdır.
Bu kadar karmaşık durumu ben anlamam diyorsanız, sadece GHD’nin MC’sinin burcuna bakın ve 10.evde yıldız var mı onlara bakın, açılar iyi görünüyorsa eh o zaman, o yıl mesleki olaylar iyi gidebilir demektir kabaca.
5- GDH Güneş ve Ay hangi burçta ve nerede?
GDH Güneş tıpkı GDH Yükselen gibi bizim en çok önem verdiğimiz, kişisel girişimler yapacağımız, dikkatimizi ve enerjimizi vereceğimiz konuları gösterir. Kendimizi var etmeye çalışacağımız alanı gösterir.
GDH Ay ise, duygularımızın nerede olduğunu gösterir yani ruhsal olarak neye ihtiyacımız var, gönlümüzde yatan şeyler nedir, onları gösterir. Şayet Ay iyi ve güçlü açılar alırsa o yılımız mutlu ve ruhsal tatmin alarak geçer.
GDH Ay ayrıca o yılki değişikliklere de işaret eder, bizi duygusal olarak etkileyen değişiklikler.
Örneğin; Ay 6.ev veya 10.evimizde ise, iş değişikliği yapabiliriz o yıl. Hele Uranüs de iş değişimine işaret eden 6, 2 ve 10.evde ise. Tabii açı yapmaları gerek değişim olması için, yoksa niyet ederiz ama gerçekleşmesi zaman alabilir.
Bu kadar bilgi sanırım yılın kapsamlı bir analizini çıkarmaya yeter.
Yıllık Haritayla ilgili daha detay bilgiler var ama şimdilik bunları bilmeniz bile o yıl hakkında çok önemli fikirler edinmenize yetecektir.   
NOTLAR
Açılar
Kavuşum açısını anlamak kolaydır, iki veya daha fazla yıldız bir araya gelip birleştiğinde kavuşum açısı yapar.
Üçgen açı, dost burçlar arasında olur ve en olumlu açıdır, kare açı ise birbirine rakip/düşman burçlar arasında olur.
Burada düşman kelimesini kesinlikle bildiğimiz anlamda almayalım; çatışmalı, rekabet eden, çekişen burçlar diyelim.
Bir de 180 derece karşıt açı vardır, ki bu zıt burçlarda olan yıldızlar arasında olur. Bu da gergin uzlaşması zor açı sayılır.
Yıldızlar ve Doğal Yöneticileri:
Koç- Mars; Boğa-Venüs; İkizler-Merkür; Yengeç-Ay; Aslan-Güneş; Başak-Merkür; Terazi-Venüs; Akrep-Plüton ve Mars; Yay-Jüpiter; Oğlak-Satürn ve Uranüs; Kova-Uranüs ve Satürn; Balık-Neptün ve Jüpiter.
Akrep, Kova, Balık ve Oğlak’ın 2 yönetici yıldızı vardır. Ama birinci derece yıldızı ilk yazdıklarımdır, yani Akrep için 1.yönetici yıldız Plüton, Oğlak için Satürn, Kova için Uranüs, Balık için Neptün’dür.
Dost Burçlar
Ateş grubu- Koç, Aslan ve Yay dost burçtur birbirine. (Üçgen yani 120 derece açı yaparlar.)
Toprak grubu- Boğa, Başak ve Oğlak.
Su grubu- Yengeç, Akrep ve Balık.
Hava grubu- İkizler, Terazi ve Kova.
Kare Açı yapan burçlar
Kare yani 90 derecelik açı yapanlar, tavır bakımından aynı gruptan olup çok çatışmalı yanları olanlardır.
Örneğin; bir Akrep Aslan gibi sabit gruptandır, ikisi de inatçıdır ama kişilikleri çok farklı, çatışmalıdır o yüzden kare açı yapan burçlar deriz. Zaten birbirine açı olarak 90 derece açı yaparlar.
Sabit grup – Boğa, Akrep, Kova ve Aslan. (90 derece kare yani gergin açı yaparlar birbirine)
Öncü grup – Koç, Terazi, Oğlak ve Yengeç.
Değişken grup – İkizler, Başak, Yay ve Balık.
(Bu arada küçük bir not; siz bakmayın bunların birbirine kare yani gergin açı yaptıklarına, en büyük aşklar çatışmadan çıkar, gerçekten kare açılı burçlarla evlilik çoktur. Çünkü çatışma insanı değişime zorlar ve gergin de olsa heyecan vericidir çatışmak.. Tutkuyu alevlendirir.)
Zıt burçlar
Zıt burçlar ise, birbirlerinin tam karşısında burçlardır 180 derece açı ile. Zıt kutup birbirini ya iter ya çeker kuralını hatırlatayım, yani karşıt açı da gergindir, ama bu da heyecanı artıran, kışkırtan bir enerji yaratır.
Koç-Terazi ile zıt; Boğa-Akrep; İkizler-Yay; Yengeç-Oğlak; Aslan-Kova; Başak-Balık ile zıttır.
2012’nin size gönlünüzdeki güzellikleri getirmesi dileklerimle.
Parlak şans yıldızı yolunuzu aydınlatsın.

Semavii

4 yorum:

  1. İşime yaradı, çok teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğum yılımızı mi giricez yoksa 2020 mi yazicaz öngörüler için?

      Sil
  2. bilgiler için teşekkürler

    YanıtlaSil