10 Eylül 2012 Pazartesi

SATURN TRANSİTLERİ ÜZERİNE ASTROLOJİNİN YANLIŞLARI

SATURN TRANSİTLERİ ÜZERİNE ASTROLOJİNİN YANLIŞLARI VE TRANSİT
SATÜRN 8,9,12 VE 1. EVLERDE
Klasik Astroloji kaynakları Satürn’ün özellikleri ve transit Satürn’ün bazı evlerden (12,1,8,9 ve 10.evlerden) geçerken anlamı ve etkileri üzerine önyargılı, kalıplaşmış ve insanı hatalı sonuçlara sevk edebilen ve bu yüzden okuyanları boş vere üzen yanlış öngörüler içerir.
 
Tabii hepsine yanlış demiyorum, eski usta Astrologların bugüne ışık tutan ve Astrolojiye temel olan değerli tespit ve öngörülerine sonsuz saygım olduğunun altını çizmek isterim.  
Ancak aynı kadim Astrologlardan aktarılıp bugüne kadar gelen Satürn gezegeni üzerine konmuş haksız  bir “lanet” vardır.
Kadim Astrologların yanılgıları burada başlıyor. Satürn hakkında tek yanlı olmuşlardır, tek bir pencereden bakmışlardır.
Transit Satürn’ün, yine kendisi gibi haksız yere lanetlenmiş bazı evlerden – özellikle 8 ve 12.ev – geçişi üzerine anlamı hakkında tespitler, bu kadarı da fazla dedirten bir isyan duygusu başlattı bende epeydir. Bu çifte haksız lanet birleşince, insanı korkutan öngörüler ortaya çıkmaktadır.
Birinin artık Satürn’ün ve doğum haritasındaki bazı evlerin üzerindeki bu laneti kaldırmasının zamanı geldi.
Satürn deyince, aklımıza sokulan, yıkım, lanet, ayrılık, hüsran, depresyon, mutsuzluk, hastalık, bozuk sağlık, hatta ölüm, cezalar vs gibi geçmişten bugüne getirilen yanlış bilgileri ayıklamanın zamanı geldi. Doğru bilgi ve öngörülere, dediğim gibi, sonsuz saygım olmakla beraber sapla samanı ayırmak artık şart oldu.
Bu tür önyargılı bilgilerden kurtulmak için, önce Güneş Sistemimizin bu ciddi, disiplin sever, otoriter gezegeni Satürn’ü anlamak, bunun için de onu yakından tanımak gerekir.   
Satürn’ü ve bazı evler üzerindeki transit etkilerini anlatmadan önce, gezegenlerle ilgili kadim Astrologların yüzeysel geçtikleri bir gerçeği hatırlatmak isterim: istisnasız, her gezegenin tıpkı para gibi 2 yüzü vardır; yazı ve tura. İyi ve kötü, pozitif ve negatif… Bugüne kadar “iyimser” veya “iyicil” diye tabir edilen gezegenlerin bile 2 yüzü vardır, diğer tabiriyle, pozitif ve negatif yanları.
Örneğin; duygusal, merhametli, sevecen, kucaklayıcı diye bildiğimiz Ay. Evet, Ay bütün bu özellikleri barındırır. Ancak hep es geçilen diğer yüzüne ne dersiniz? Ay’ın karanlık yüzüne... Ay’ın negatif yüzü, inanın Satürn’ün karanlık yüzü kadar ürkütücü ve iticidir. Ve onun karanlık yüzü binlerce yıl öncesinden “Kurt Adam” karakteriyle resmedilegelmiştir. Gece Dolunay vakti, Ay puslu iken ortaya çıkar hep, hatırlayın.. Gerçekten Kurt Adam Ay’ın karanlık yüzünün tipik bir sembolüdür.
SATÜRN VE BAZI EVLER ÜZERİNDEKİ TRANSİTLERİ
Satürn’ün ve Satürn transitlerinin ne anlama geldiğini hem Modern Astroloji kaynaklarından edindiğim ve doğru bulduğum tespit ve öngörülerden yola çıkarak, hem benim yılların gözlemi ve incelemesinin ardından acizane tespit ettiğim ve öngördüğüm etkilerine göre anlatacağım.
SATÜRN
Satürn disiplin, kısıtlama ve yapı yıldızıdır.
Gerçekten Satürn bizim hayatımızın iskeletini, yapısını, zeminini hazırlayan yıldızdır. O adeta bizim temelimizdir. Hayatta sağlam ilerlemek, güçlü olmak istiyorsak, maddi-manevi güçlü olmak ve huzur istiyorsak, akıllı bir şekilde yaşantımıza yön vermek istiyorsak onu dinlemek zorundayız..
O bizim Öğretmenimizdir. Tavizsiz, ciddi ve disiplinli bir Öğretmendir. Hata yapanı, derslerini aksatanı affetmez. O ne derse dinlemek zorundayız.
Mesela Jüpiter şans yıldızıdır, Jüpiter’in verdiği başarılar güzeldir ama kısa ömürlüdür.
Kalıcı ve büyük başarının Satürn’le taçlandırılması gerekir.
Satürn bizi yorar, terletir; çalış, hatalarını telafi et, planlarını düzgün yap, derslerini iyi dinle, ödevlerini düzenli yap, okula zamanında gel ve sınava sıkı çalış, der.
Satürn bazen bize tuzaklar kurar, yoklama çeker, zor sorular sorar ve konuya hazırlanmadıysak, herkesin ortasında rezil oluruz, utanırız, sıkılırız, yerin dibine gireriz, kendimizi işe yaramaz, tembel, sorumsuz, suçlu ve aciz hissederiz. İçten içe bu ciddi Öğretmenimize kızarız, suçu onun üzerine atmaya çalışırız, onun yüzünden rezil olmuşuzdur, aciz duruma düşmüşüzdür. Günah keçisini bulduk!.. Ama bu çok sürmez, çünkü Satürn bu hileyi yemez!.. Ve bize hatanın kimde olduğunu gösterir alim Allah…
Şayet onu dinlemek zorunda olduğumuzu anlarsak, başta bize biraz sevimsiz gelse de, onu dinlediğimizde giderek ne kadar haklı olduğunu yaşayarak görürüz.
Satürn “kalıcı başarıya giden yolda bizim yapmamız gereken sorumluluklardır” tek kelimeyle.
Gerçekten Satürn’ün mesajlarını dinleyerek büyük bir hedefe ilerleyen kişi onun dediklerini tek tek yerine getirdiğinde beklediği hatta beklediğinin ötesinde büyük ve KALICI başarı ile taçlandırılır. Zor ve zahmetli bir süreçtir, çalışkan ve hırslı olmayan ve iyi hazırlanmayan yarı yolda kalır ama bunları başaran KALICI BAŞARININ ödülünü eline alır.
Satürn sürecinden sonra kişi çok güçlenir. “Satürn mücadelesini” hakkıyla aşanı yıkmak çok zordur. Çünkü o kalıcı bir “güç” elde etmiştir. Rakiplerini aşağı basamakta bırakmıştır adeta..
Satürn’ü dinleyip gerekli mücadeleyi üşenmeden hakkıyla veren, gerekli yükümlülükleri yerine getiren kişi başarılı olduğunu gördükçe, kendine olan saygısı ve sağlıklı özgüveni artar. Çünkü bütün bunların hepsini kendi başarmıştır. Bu doğal olarak kişinin öz saygısını ve içsel gücünü artırır.
Satürn ayrıca bizi hayatın gerçekleriyle yüz yüze getirir.
Satürn insanı “kendi gerçeğine” sevk eder. Kişi için doğrusunu, kişinin mutlu ve başarılı olacağı işi, hayatı işaret eder. Kader yolumuzu bize mesajlarıyla gösterir. Gerçeğin yıldızıdır o. Gerçekçi olmanın..
Özetle, Satürn hayatımızın temelidir. O yüzden transit Satürn’ün bu aralar hangi ev üzerinde gezdiği, o evlerin ne anlama geldiği ve bu sıralar Satürn’ün bizden ne yapmamızı istediğini anlamamız önemlidir.
Satürn hangi ev üzerinde geziyorsa şimdi, bizi o alanda sorumluluklarımıza, o alanlarda eksiklerimizi ve hatalarımızı telafi etmeye ve uzak vadeli planlar yapmak ve uygulamak için kollarımızı sıvamaya davet ediyor demektir.
TRANSİT SATÜRN EVLERDE
Burada, bütün evlere değinmeyeceğim, Satürn transit etkilerinin yanlış ve/veya eksik anlatıldığını düşündüğüm evlerle ilişkisi üzerinde duracağım. Bunlar 8, 9, 12. ve 1.evlerdir.
Satürn transitlerinin bütün evlerdeki etkisi üzerine yazmış olduğum önceki makalem sitemde, merak edenler ona da başvurabilir.
Transit Satürn 8.Ev Üzerinde:
8.ev Satürn transiti demek inziva demektir. Maddi-manevi geçmişin hesaplarının, borçlarının, dostun-düşmanın, kendinizin vs hesaplarının ortaya serilmesi ve yüzleşme zamanı demektir. Satürn sizden bunu istiyor.
O öğretmendir, ne ödev verirse yapmak zorundayızdır. 
Satürn 8.ev transitinin kolay geçmesi için kendimizi hazırlamak, tabiri caizse çok uslu bir çocuk olmayı öğretmek gerekir kendimize. Bu dönemi akıllı, laf dinleyen biri olarak geçirmek gerekir yoksa Satürn’ün şakası yoktur, insanı hastalıkla cezalandırabilir. Bu noktada kadim Astrologların dediği öngörüler ortaya çıkabilir. Ama aradaki çok önemli nüansı kaçırmayın; nedir bu?... Şayet laf dinlemez isek…!  
Çünkü 8.evdeki transit Satürn sürecinde kişi geçmiş olaylara saplantılı şekilde takılırsa, gerçeklere direnirse, kabul etmez, reddederse olan biteni, daha önce transit Satürn 7.ev sürecinde ilişkilerde yaşadığı keskin çatışma, yol ayrımı, ayrılık ve küskünlükler konusunda kendi payına düşen hesabı açık yüreklilikle vermezse, şapkayı önüne koymazsa, evet, Satürn 8.evde sağlığı bozar.
Kabul edilmeyen her gerçek, yapılmayan her itiraf bir hastalık tetikleyicisi olabilir.
Satürn 8.ev hayata teslim olma evidir. Hayata açın kollarınızı ve teslim olun. Bırakın hayat yavaş akıversin. Olanı biteni, olmadıyı olduyu bırakın. Sadece ve sadece yaşadığınız için memnun ve mutlu olun. Bugün ekmek-peynir mi yediniz, mutlulukla yiyin, TV mi izliyorsunuz sanki size sunulan bir hediye gibi keyifle izleyin, yazmak için vakit mi buldunuz, gerçekten şanslıyım deyin.
Şanslı olduğunuz için şükredin.
Satürn 8.ev süreci yalancı dünyanın hırslarından sıyrılıp sadece yaşadığımız için dua etmemiz ve yaşıyor olmanın sevincini yüreğimizin en derinlerinden hissetmemiz gereken zamandır. Evet, tıpkı bahçeye zeytin ağacı ekmekten mutlu olmak gibi. Bir çiçeğin büyümesini sevgiyle seyretmek gibi…
Basit mutluluklardan haz almamız gereken, basit yaşamamız, hayatımızın yüklerini boşaltıp hafiflememiz gereken yerdir burası.
Bilge olabilmek için hayatımızı basitleştirmemiz gerekir. Basit olanlar aslında yüce şeylerdir ve en önemlileridir. İşte Satürn bize bu evde bunu öğretir.
Mesela nefes almak çok basittir değil mi? Ama bunu nefes darlığı çekene sorun bir de.. Bir atıyorum başarı ödülü almak mı yoksa nefes alabilmek mi onun için daha önemlidir? Böyle..
Boşaltın sırtınızda taşıdığınız tüm ağır ve gereksiz yükleri bu evde çünkü bu ev hayatımızın çöp kutusudur ayrıca. Ruhsal çöp kutusu... Aslında Satürn 8.ev transiti işte bunun için yaşanır.
Her yıldız transitinin bize evler üzerinde gezerken yaşatmak istediği bir amacı ve kazandırmak istediği bir felsefesi vardır çünkü. Transit Satürn’ün 8.ev üzerindeki amacı da budur. Eskilerin dediği gibi Satürn bu evde hastalıktır, kayıptır vs vs değildir!... Bu tür şeyler bizler Satürn’ü dinlemeyecek denli sığ, düşünmekten, dinlemekten acizsek, burnumuzun dikine giden, inatçı ve katı biriysek gerçekleşebilir.
Devam edersek Satürn’ün 8.ev yolculuğuna…    
Balonun uçabilmesi için yanlarındaki kum torbalarını boşaltır gibi boşaltın içinizi.
Kabul ve itiraf… Bu evin parolasıdır.
“Evet bunu yaptım, evet, şurada hatalıydım ama şimdi öğrendim, evet ben de insanım, evet, şurada egom devreye girdi ve böyle yaptım, evet geçmişte şu konuyla yüzleşmedim o yüzden şurada böyle bir savunma davranışına yöneldim ama şimdi o konuyla yüzleşme zamanım gelmiş demek ki hoş gelmiş.. Ben de yüzleşirim. Hazırım. Evet, itiraf ediyorum böyle böyle oldu böyle yaptım.. vs vs..”
Hani Papaza günahlarımızı sayar dökeriz ya aynen öyle sayın dökün ve hafifleyin. Eskilerin deyimiyle “günahlarımız”ın evinde günah çıkartın.
Transit Satürn 9.eve çıkmadan önce hesaplarınızı, itiraflarınızı bitirin, kalmasın çerçöp çünkü 9.ev balonun yeniden uçuşa geçtiği yerdir. 9.ev Satürn sürecinde yanınıza gereksiz ağırlıkları almayın, daha önce onları atmış olun ki balon rahat uçsun. Bırakın tüm itiraflarınızı oraya ve tüm kabullerinizi… 8.ev günah çıkarma odasına, bırakın aksın gitsin ruhunuzdan bedeninizden tüm itiraflar. Gerçekleri kabul edin ki direndiğiniz gerçekler sizi rahat bıraksın.
Satürn 9.eve gelince kişi yeniden doğmuş gibidir adeta. 8.ev Akrep evidir hani.. Ruhun dönüştüğü yerdir ya.. Satürn de gerçeklerin yıldızıdır.. Ruhunuzu itiraflarla yıkayın, atın kirlerini ve yeniden doğumu tamamlayıp, yeniden kuracağınız düzene geçmiş hesapları bitirmiş, dikkati bugünde ve bugünün fırsatlarında, bugün ve gelecek için kararlıca ve hevesle hayat mücadelesi içinde olmaya hazır olarak girin.
Satürn 8.ev üzerinde iken kişiye ayrıca maddi konuda da dersler, ödevler verir. Yapın o ödevleri de. Uslu çocuk olarak Satürn’ü dinleyin. Varsa borcunuz kızmadan köpürmeden temizleyin, bankada sorun mu yaşadınız, kızmayın, ama 2 saat ama 2 gün sonra çözülecektir nasıl olsa.
Hayata kızmamayı öğretin kendinize 8. ev Satürn sürecinde.
Tatlı, uslu, sorumlu, en basit şeylerden mutluluk ve sevinç duyan biri olun.
Sorunları hallettikçe itirafları yaptıkça kendinizle gurur duyacaksınız. Dostlarla, sevgiliyle/eşle vs yapılan kavgalar, çatışmaların hesabını kendinize dürüstçe yaptıkça mutlu olacaksınız. İtiraf ettikçe ve itirafın insanı nasıl mucizevi bir şekilde hafiflettiğini ve şifa verdiğini gördükçe o dosta, o sevgiliye vs size o çatışmayı yaşatmasına neden olduğu için teşekkür edeceksiniz sevinçle.
Çünkü hayatta büyük tecrübeleri bize yabancılar öğretmez, yakınımızdaki kişiler öğretir. Ve onların öğrettikleri altın değerindedir. İyi şeyler de kötü şeyler de. Onlar yaşanmasa, çatışma çıkmasa biz onları ve kendimizi sorgulamazsak, nasıl değişiriz, ilerleriz, nasıl hayatın sırrına ereriz. Nasıl ruhsal bir  bilge olabiliriz ki… Çiğ yanlarımızı, göremediğimiz yanlarımızı nasıl görür ve düzeltebiliriz ( Bu arada, 7.ev Satürn transiti yakınlarımız, dostlar ve sevgilimizin/eşimizin çiğ yanlarına ayna tutarken aynanın öbür tarafında da biz varızdır. 8.ev işte bu çiğ yanlarımızın hesabını verip onları pişirme zamanıdır ayrıca).
Her yakın kişi bizim bir yanımızın aynasıdır. Tüm gelmiş geçmiş herkese teşekkür edin Satürn 8.ev hesaplaşmasında. “Bana bunu gösterdiğin için teşekkür ederim. Bunu gördüm ve artık ben bu konuda bilince erdim, senin sayende o konuda daha hata yapmam, çünkü beynimde bir kilidi tık diye açtın, artık o kapalı kapı açıldı ve ben biraz daha dışarı çıktım…”
Transit Satürn 9.Ev Üzerinde:
Satürn 9.ev kariyeri yükseltme, kariyer elde etme, bir işi profesyonelliğe dökmek için yoğun bir çaba harcama dönemidir. Yeniden kariyer tırmanışı başlar.
Bu dönem Satürn’ün çalış, çalış, çalış dönemidir. Satürn’ün buradaki ödevini yerine getirirseniz sosyal/ekonomik çıtanızda güçlenme ve yükselme yaşarsınız. (İkinci) bir yükseliş dönemi başlar tabiri caizse (Satürn 9.ev transitini ikinci defa yaşayanlar olur).
Satürn 8.ev transiti ruhunuzu toparlar, aklınızı, bilincinizi temizler ve yükseltirken, 9.ev üzerine geçince kariyerinizde toparlanma ve yeniden yükselme ve güçlenme süreci başlatacaktır.
Maddi- manevi güçlenip eski dönemi geride bırakacaksınız. Sosyal-kariyer çıtanız daha güçlü ve daha yüksek olacak ama tabii bu kariyer mücadelesini verdikçe gerçekleşecek. Mücadele bitince en az bir iki basamak çıktığınızı anlayacaksınız.
Satürn 9.ev transiti insanı yoran, koşturan bir mücadeleye sevk eder ama yapacak bir şey yoktur onu dinlemek ödevimizdir çünkü onun yükselen kariyer çıtası ve sosyal çıta hediyesini almanın tek yolu onun dediğini tek tek yapmaktır, yorulsak da vazgeçmeden devam etmektir.
Bu mücadele başında, “ben bu kahrı mı çekeceğim hep” demeyin, Satürn ödevlerinizi yaptıkça beklediğinizden büyüğünü ve daha iyisini verebilir. Satürn şunu yap, diyorsa onun dediğinde bir iş vardır, yapmak gerekir. Beklediğiniz hatta ötesinde iyi bir kariyer ve güç elde etmeniz için bu şarttır.
Gelelim Satürn 9.ev sürecinde, kariyer için ne yapmamız gerektiğine?
Hangi kariyer?
Bunun cevabını Satürn’ün izlerini takip ederseniz anlarsınız. Satürn size hangi işi “profesyonel olarak yap, bu işte sen çok iyisin ve bu işi uzmanlaştırman, daha iyi olman, profesyonel hale getirmen lazım” diyorsa, odur doğru kariyer yolunuz.
Unutmayın; Satürn gerçeklerin yıldızıdır, bize “kendi gerçek kader yolumuzu” gösterir. Bu yola girmemekte inat eder, direnirsek, sorunlar ve çıkmazlar karşımıza dikilir.  
Satürn’ün size yap, bu işi profesyonel olarak yap, bu konu üzerinde kariyer amacı, hedefi biç kendine diyorsa onu seçeceksiniz. Satürn size yol gösterir.
Siz tohumları atın, bakalım Satürn hangisini büyüt diyecek size.
Satürn 9.ev sürecinde tırmanışta, yükselişteyiz demektir. Yükseliş trendinde yani. Haritanızın üst diliminde geziyor olur çünkü, Yukarıya/Tepeye Doğru… Doğum haritası bir daire şeklindedir, dairenin üst dilimindedir 9.ev.
Transit Satürn 12.Ev Üzerinde:   
12.ev ruhsal sorgulama, ruhsal içe dönme, depresyon, hapishane, hastane ve gizli düşman evidir. Ayrıca gizli ve önemli bir amaç evidir de.
Evet, kadim Astrologların dediği gibi, böyle karanlık bir yanı vardır bu evin. Ama benim kabul etmediğim nokta, öbür yüzünü anlatmayı es geçmeleridir. Ve daha da kötüsü, günümüz bazı Astrologlarının geçmişin bu hatasını devam ettirmesidir.
Aydınlık bir yüzü de vardır bu evin! Çünkü yukarıda dediğim gibi, önemli bir amaç evidir de.
Önce karanlık yanına bakalım..
Transit Satürn bu ev üzerindeyken hayat insanın üzerine çöker, kaçıp gitmek ister insan tüm sorumluluklarını bırakıp. Güçlü ve gizli düşmanlarla, rakiplerle mücadele etmek zorunda kalır kimisi. Bazen bu düşman ciddi bir hastalık olabilir.
Ancak transit Satürn bu evde iken, bazen en büyük düşmanımız kendimizizdir; kendi korkularımız, geçmişten bugüne hesaplaşmadığımız yükümlülüklerimizdir.
Kendimiz için yeterince mücadele etmediysek, Satürn 12.ev transiti bize ciddi bir ruhsal sorgulama yaşatır. Bu ruhsal sorgulamaya Satürn’ün “kış temizliği” deriz. Adeta kar yağar ruhumuza.
Ama unutmayın ki kar yağmadan bahar gelmez. O yüzden bırakın yağacağı varsa yağsın…
Satürn 12.ev transitine “Satürn fırtınası” veya “Satürn krizi” de deriz.
12.ev üzerindeki Satürn kişi için çok riskli ve zor bir süreçtir gerçekten. Bunu kabul ediyorum.
Satürn 12.evde insanı ciddi bir bunalıma sokabilir. 12.ev ruhsal dünya evimizdir. Bu ev üzerine Satürn gibi ağır bir yıldız geldiğinde nerdeyse kişi tüm hayatını sorgulamaya başlar. O güne kadar güzel gelen şeyler bir anda kötü gelebilir gözüne. Aslında kötü gelmesi bir yanılsamadır genellikle ama kişinin bunu anlaması zaman alabilir.
Sevdiği şeyler birden gözünde pek de sevmediği şeylere dönüşür. Kişi adeta bir kara gözlük takmış gibidir, dünyaya bu gözlükle bakmaya başlar. Sanki dünya, hayat üzerine yıkılmış gibi hisseder.
Hayatı ne için yaşadığını düşünmeye başlar.
Ruhsal korkuları uyanır. Karamsarlaşır. Adeta benzini bitmiş araç gibidir. Tükenmiş hisseder kendini. Ve maalesef Satürn transitinin ruhun üzerindeki bu ağır etkisi evlilikleri/işi vs birden bitirebilir.
Satürn 12.ev krizine tutulunca, hayatımız bir anda anlamsız gelir, birden sanki gözümüzdeki pembe gözlük çıkmış kara gözlük takılmış gibidir. Bir anda her şey anlamsız, çirkin, soğuk gelir gözümüze. Boş gelir hayat vs.
Evlilikleri veya işi vs bitiren de bu tür duygulardır.
Satürn bu evde mutlaka insanı ciddi bir şekilde uğraştıran bir mesele verir maalesef. Kimi hastalık, ameliyat falanla uğraşmaya başlar çünkü bu ev insana hastalık da verebilir. Kimi de hapis vs riski ile karşı karşıya kalır. Özetle bu evdeki bir Satürn ağır etkilidir.
Peki, bu Satürn belası (?) bu kadar mı ağırdır, bunu daha hafif atlatmanın bir yolu yok mudur?
Vardır tabii ama bir şartla.. Dediğim gibi, Satürn’ün bu evde de aydınlık bir yüzü vardır ve onun aydınlık yüzünü yaşamak istiyorsak bu süreçte, yapmamız gereken şey şudur: her şey “yıldızları dinleyerek” yaşamımıza yön vermeye bağlıdır aslında. Bunun için herkesin Astroloji bilmesi gerekmez. Mesela Satürn’ün sesi içimizdeki “aklın” sesiyle aynıdır.
Bundan dolayı, Satürn 12.evi hafif atlatmak ve hatta ondan kalıcı kazanımlar elde ederek faydalanmak için, yani sorunları fırsata dönüştürmek için, kişi geçmiş maddi-manevi borçlarını ödemiş, sorumluluklarını yerine getirmiş, hayata dair beklentileri, yapmak istediklerini iyi bilmiş, kendi hayatının iplerini başkalarına teslim etmek yerine eline almayı başarmış ve geçmişte yapması gerekenleri yapmış olması ve geçmişten bugüne “borç” taşımamış olması gerekir.
Yapılmayan sorumluluklar, edilmeyen kavgalar, söylenmeyen sözler, söylenen ağır sözler, kişiyi rahatsız etmesine rağmen inisiyatifi eline alıp çözmeye çalışmadığı bir sorun vs vs herneyse geçmişten gelen eksik, noksan, yapılmayan ne varsa Satürn 12.evde iken kişinin tepesine ruhsal olarak üşüşür. Bir anda her şey, geçmiş başına çöker ve ruhsal olarak kaldıramaz bu ağırlığı. Bütün mesele budur.  
Satürn 12.evi daha sağlıklı ve salim atlatanlar geçmişte yapması gereken kavgayı yapmış, sahip çıkması gereken hakkını aramış, kendiyle ve hayatla zamanında açık ve dürüst yüzleşmesini bilmiş, gerçeklerden korkmamış, gerçeklerin ilişkilerini ya da hayatlarını mahvedecek bir şey olmadığını anlamış ve hatta gerçeklerden kaçarsa asıl ilişkisinin ve hayatının mahvolabileceğini görmüş kişilerdir.
Yani geçmişten bugüne kendiyle, hayatla, yakınlarla vs yüzleşmelerini ertelemeden yapmış, hesaplarını vermiş, kendini sorgulama, yüzleşmelerin ardından yenileyebilmiş kişilerdir.
Bunları başarmış kişi yukarıda tarifini yaptığım kabusu yaşamaz transit Satürn’ün 12.ev sürecinde, aynı süreçte başkalarının hayatları başlarına yıkılırken..
Gelelim Satürn 12.evin diğer boyutuna… Kişinin kendisiyle ilgili boyutu. Asıl boyutuna yani…
Satürn burada asıl kişinin “kendisiyle hesaplaşmasını, yüzleşmesini” ister.
Ama çoğu insan tutar evliliği/işi vs günah keçisi yapar ve bunlara noktayı koyar. Hata eder bence.
Satürn evliliği/işi bitir demez ki, hayatını tüm boyutuyla dipten yüzeye bir gözden geçir, sorgula, derin bir hesaplaşma yap, der. Hayatında ileri gitmene izin vermeyen, ayağına bağ olan ve artık “eskimiş” şeyleri at, der.
Yani kişiliğimizdeki “eskimiş” yanlarımızdır, Satürn’ün at dediği şeyler.
Kişinin ruhsal dünyasına has, kişiliğine has, yani direkt kişinin kendiyle ilgili şeyleri dip köşe temizlemesini ister. Kişiliğinde işe yaramayan, bilinçaltını bir fare gibi kemiren korkularınla yüzleş, huylarından, alışkanlıklarından eskimiş olanı at, der. Kendini daha farklı ifade etme kararlılığı edin, der. Bugüne kadar ihmal ettiğin, sahip çıkmadığın değerlerine, haklarına sahip çıkmak için, buna engel olan kişilik özelliklerini at, der.
Transit Satürn 12.evden çıkıp 1.ev üzerine geçerken, artık başka bir insan oluruz… Ruhsal sorgulama öyle derinden, dipten başlar ki, adeta dipten yüzeye arınırız. Bu akabinde bizi başka bir insan yapar.
İşte, bu başka “sen”den memnun olmak için neyse gerekli şeyler onları yap, der Satürn 12.ev sürecinde özetle.  
Bu arada, Satürn 12.ev sürecinde iken kendiyle yazışmak iyi ve sağlıklı bir terapidir.
Öte yandan, dediğim gibi, çoğu kişi kendiyle yüzleşmekten korkar bu süreçte. Depresyonun nedeni de budur işte.
Genelde kendiyle hesaplaşmayı bilmeyen, biraz çocuk kalmış, egosunu bir kenara koyup yüzleşmeye cesaret edememiş kişilerin yaptıkları, Satürn 12.ev üzerinde iken, ruhsal yüzleşmeden, kendiyle yüzleşme, hesaplaşmadan korkup, hemen, evet ben mutsuzum, hayatım bomboş, anlamsız ve bunun tek sebebi de eşim/sevgilim/işim! Hemen hayatının tüm suçlusu olarak silahı karşıya çevirir. Çünkü aynayı kendine çevirmekten korkar. Egosu ağır bastığından...
Ama bu nereye kadar..?
Kişi için Satürn 12.evdeki yüzleşme son duraktır, duvara toslandığı yerdir. Bundan da kaçarsa kişi arkasından düşüş gelir ki engel olamaz ona.
Yani kişinin yapması gereken tek şey “kendiyle yüzleşmektir”; kaçış yok. Kaçarsa, ki hiç tavsiye etmem, arkasından başka ve daha büyük sorunlar gelir. Dalga boyu aşar…
Evliliğini/işini kurban edip paçayı kurtardığını sanır kişi.
Satürn’ü lanetli diye damgalayan şey de, buradaki önyargıdır.  Satürn sürecinde kişi mutsuz, yıkılmış halde ise, kötü Satürn’dür, o sözüm ona uğursuz gezegendir!..
Satürn kurban aramaz. O sadece görevlerimizi hatırlatır, bizi hayat sınava çeker. Sorgula, sorumluluk al, ders al ve bunları bilincine yerleştir ve olgunlaş, der. Mesajı budur.
Büyüdün artık, bunu kabul et ve gereğini yap, der.
Ama şu da var.. Diyelim ki kişi kendine karşı son derece dürüst davrandı, hakları konusunda akıllı davrandı, haklarına sahip cıktı, hem sorumluluklarına sahip çıkmayı hem birey olmayı başarmak istedi ama başkaları (eş/sevgili/iş) izin vermedi. O zaman ayrılması haklı ve kaçınılmaz olur. Böyle bir durumda evlilikten/işten kurtulmak isteği normal ve doğaldır.
Bu arada transit Satürn 12.evde bize “kurtulmak” isteği ve ihtiyacı verir. Neden çünkü orası bir nevi hapishanedir, kurtulup özgür olmak ihtiyacı duyarız derinden. Satürn 1.eve geçince de özgürüzdür artık falan… Ama yaptıklarımıza bağlı bir özgürlüktür bu.
Bir gerçek özgürlük vardır, sorumlu insanın mücadele sonucu elde ettiği hak edilmiş bir özgürlük, bir de hapisten yeni çıkan bir insanın özgürlüğü.. Yalnız ve her şeye sıfırdan başlayan insanın özgürlüğüdür bu.
Gelelim transit Satürn’ün bu ev sürecindeki bir başka etkisine… Gizli düşmanla/hastalıkla/kendini baskılayan şeylerle mücadele veya iyi yanıyla, çok önemli bir gizli amaç uğruna mücadele etme boyutuna…
Bu süreçte kişi kendine çok doğru ve önemli bir hedef koyar ve cesaret ve kararlılıkla ve SABIRLA taşın altına elini koyarak mücadelesini yaparsa, Satürn 12.evden 1.eve geçerken, Satürn ona bu mücadelenin sonucu hak ettiği ödülü verir.
Zorlu ve akıllı, sağduyulu, uzak görüşlü insanlar Satürn 12.ev sürecinin üstesinden gelir. Bu zorlu başarı ayrıca onun geçmişten bugüne ne kadar doğru adımlar atmış, sorumluluklarını üşenmeden büyük özveriyle yerine getirmiş olduğunu da gösterir. Yoksa Satürn 2 günlük çalışmanın ardından böyle bir başarı vermez asla. Bu başarı geçmişten bugüne doğru şeyler biriktirerek gelenlerin mücadelesinin ardından gelen zorlu başarıdır.
Transit Satürn 12.ev sürecini aşmak adına genel olarak insanların en çok başvurduğu yol, ki Astroloji kitaplarında bu yoldan sıkça bahsedilir; kişi bir başka kişi/şey/kurum vs için hizmet eder, birine bakar, emek verir, besler, sever, bakımını yapar. Bu belki bir yaşlı kişidir, belki bir hayvan, belki çiçek, bahçe, belki çocuk esirgeme kurumu gibi yardım derneklerine fiilen destekçi olmak şeklindedir.
Ruhsal sıkıntıları aşmak, ruhsal arınmak adına doğru ve faydalı bir yoldur bu.
Kimi insan da kendini bir işe, sanata vs adar, ona hizmet eder.
Bu tür şeyler ruhsal derinliğimizi artıran, bizi korkularımızdan, sığ yanlarımızdan arındıran yüce araçlardır.  
Satürn 1.Ev Üzerinde:
Kişinin bu süreçte bir hataya düşme riski vardır: Satürn 12.ev sürecinde gösterdiği özveri, kararlılığı sanki bu süreçte tam göstermeme riski.  
Transit Satürn 12.ev sürecinde kişi gizli düşmanla/hastalıkla veya iyi yönüyle, önemli bir hedef için mücadelesini hakkıyla yapınca,  Satürn 1.ev sürecine ödülüyle girer.
Ama…
Burada Satürn’ün bir tuzağı vardır. Yani yine bizi ciddi bir sınavdan çeker.
Satürn 1.evde kişi, eğer 12.evde mücadele edip başarı kazandıysa, kendini en büyük gücü ele geçirmiş sanır. Ve bundan dolayı bazen tabiri caizse şımarık davranır, olayları hafife alır.
Güç bende artık, duygusu hakim olabilir.
Özetle; Satürn 12.ev sürecinin mücadelesini başarmasından dolayı Satürn kişiye o mücadelenin ödülünü layık görür. Ama bitmez… Daha büyük güç ve daha büyük amaca gelindi miydi, hayır.
Şimdi transit Satürn’ün 1.ev üzerindeki başka bir özelliğini de işin içine katalım:
Klasik Astrolojide transit Satürn 1.ev sürecine “Satürn Düşüşte” denir.
Ben bu fikre katılmam ama yanlış da bulmam. Şöyle ki, düşüşte değildir asla ama düşmek çok kolay olabilir…
Böyle bir riski vardır bu sürecin. Ve bu süreç maalesef yaklaşık 9 yıllık bir süreçtir; transit Satürn 1.evden 4.eve geçene kadar olan zaman dilimi yani. İyimser hesapla 6-7 yıllık bir süreç.
Transit Satürn Yükseliş trendine ancak 4.evden sonra ve asıl 5.ev üzerine gelince başlar yeniden. Ve böylece yukarı doğru tırmanır yıldız haritası üzerinde.
Satürn kalıcı kariyer/hayat düzeni için en önemli yıldızdır.
Yani kişinin 12.ev sürecindeki mücadelesinin ardından elde ettiği şey neyse o aslında “büyütülmek üzere” verilen somut bir ödüldür.
Satürn 1.ev sürecine girdiğimizde, büyümüş bir şey değil büyütülecek bir şey verir bize. Bu yeni bir iştir, çocuktur, ilişkidir, evliliktir, yeni kenttir veya statüdür.
Yani asıl iş daha yeni başlar…
Ele geçen ödül adeta bir şeyi doğurmak yetkisidir ve şimdi doğan bir bebek vardır ortada; sıra bu bebeği büyütmededir.
Onu ihmal eder, altını temizlemez, mamasını vermez, iyi eğitmezseniz heder olur gider. Asıl sorumluluk şimdi başlamıştır.
Onu büyütmekle yükümlüsünüzdür artık, ihmal ederseniz, transit Satürn 1.ev düşüş sürecinin riskine maruz kalabilirsiniz.
Yani bu süreçte düşmek kolaydır…
Ve bu süreçte düşüş olursa, toparlanmak transit Satürn yükseliş sürecine geçtiği döneme kalır.
Transit Satürn 1.ev süreciYokuş Aşağı” bir yoldur; kişi düştü mü aşağı yuvarlanır.
Ve kalkıp yeni baştan, sil baştan olur tırmanış mücadelesi.. En azından bu büyük amaç yolunda böyle olur.
NOT: Transit Satürn 1.ev süreci için “Yokuş Aşağı” yol, ayrıca ödül olarak “büyütülmek üzere bir ödül” öngörüleri bana aittir. Önemli Astrologların kitaplarını okuyup inceledikten sonra, benim yapmış olduğum bu tespit ve öngörülere hiçbir yerde rastlamadım. Dolayısıyla bu tabir ve öngörülerin bana ait olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.  
Ayrıca transit Satürn 8.ev süreciyle ilgili olarak, “günah çıkarma” ve “hayatı basit yaşamak” şeklinde tespitler de bana aittir diyebilirim.
Ve son olarak; 12.ev Satürn süreciyle ilgili olarak, ruhsal sorgulama, ruhsal çöküşle ilgili olarak öngörüler bana ait olmamakla beraber, bu süreci nasıl aşacağımıza dair bazı öngörüler bana aittir diyebilirim. Örneğin, “geçmişten bugüne borç taşımamış olmak” tespiti.
Yıldızlar rehberiniz olsun.
Semavii

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder